Halk ozanı Aşık İhsani öldü
Diyarbakır'lı halk ozanı Aşık İhsani, Diyarbakır’da önceki gün geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırılan 68 kuşağının devrimci halk ozanlarından olan Aşık İhsani (İhsan Sırlıoğlu) dün yaşamını yitirdi.
1930 yılında Diyarbakır'da doğan Azerbaycan kökenli bir ailenin mensubuydu. İki yaşında babası Filit'i yitiren Aşık İhsani annesiyle tezek toplayacak, kaz çobanlığı yaparak, yoksulluk içinde büyüdü. Doğuda, toprak, Güneyde pamuk, Ege de yapı, Trakya da maden işçiliği yaptı. Askerliğini Erzurum da yaptı. 1957'de Uşak fieker Fabrikasına girdi. Orada Güllüşah (Sevim) ile tanıştı. Aşık Güllüşah'la uzun bir âşıklık dönemi sonunda evlendi. Garip ve Elif adında iki çocukları oldu. Anadolu'yu kent kent, kasaba kasaba dolaştılar. Hatta köylere bile gittiler. Birlikte birçok türküler, ezgiler söylediler. Halk şiirini yaydılar, sevdirdiler, yaşattılar. Sesiyle, sözüyle, sazıyla durmadan yılmadan politika yaptı, şenliklere katıldı. Toplumun çeşitli sorunlarıyla toplumsal ve ekonomik konularla ilgili birçok şiirler yazdılar.
Bazı şiirlerinde suç öğeleri görülerek hakkında cezai soruşturmalar yapıldı. Birkaç kez tutuklandı. Siyasetle uğraştı. Sonradan kapatılan Türkiye İşçi Partisi’ne girdi, faal olarak çalıştı.şiirlerini Ağalı Dünya, Yazacağım, Bakalım Hele isimli kitaplarda toplayarak yayınladı. Halk şiiri geleneğiyle toplumcu görüşü birleştirdi. Kendine özgü vurucu bir deyişi, gür bir sesi vardır. Gözü peklikle konulara girer. Etkileyicidir.